Climate change impacts on cultural heritage: Facing the challenge

Publication3

Διήμερη διεθνή διάσκεψη στην Αθήνα από το ΥΠΕΞ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση».


(Ζάππειο, 21-22 Ιουνίου 2019)
20/06/2019 18:15 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 Διεθνή διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, διοργανώνουν αύριο και το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο, το υπουργείο Εξωτερικών, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης των Αθηνών με θέμα «οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση», θα κηρύξει αύριο το πρωί, στις 9:30, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Περιβαλλοντικής Διπλωματίας, Μάρκου Μπόλαρη, έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς γίνεται ευρέως αντιληπτό πλέον ότι τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς διατρέχουν ολοένα και περισσότερο υψηλότερο κίνδυνο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εστιάζοντας σε αυτήν τη συγκεκριμένη διάσταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, αποτελεί ένα ιστορικό αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη, διαχρονικής σημασίας για την ανθρωπότητα, τις σύγχρονες και μελλοντικές γενιές.

Μέσω αυτής της διάσκεψης και εστιάζοντας σε αυτή τη συγκεκριμένη πτυχή της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα, ως χώρα με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), να συνεισφέρει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στην ανάδειξη του προβλήματος, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής του.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το διήμερο των εργασιών της Διάσκεψης, τις εργασίες της οποίας θα συντονίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, ξένοι και Έλληνες επιφανείς και διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της περιβαλλοντολογίας, της μετεωρολογίας, της γεωλογίας, της συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης, της αρχαιολογίας και άλλων συναφών επιστημών, όπως, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, καθηγήτρια Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, οι καθηγητές Χρήστος Ζερεφός, Hans Joachim Schellnhuber, Δημήτρης Παρντερμαλής, Guy P. Brasseur , Ευθύμης Λέκκας, Ανδρέας Παπαδρέου, Vitti Paolo, Andrew Potts, Φοίβη Κουντούρη, κ.ά. αναλαμβάνουν να ηγηθούν και να συντονίσουν τις επιστημονικές εργασίες της Διάσκεψης, αποτυπώνοντας την παρούσα κατάσταση και παρουσιάζοντας προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

Ειδικότερα, όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εκκινήσουν με τη θεματική της καταγραφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε μνημεία και πολιτιστικά τοπία, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων και περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies), μεταξύ άλλων, για την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της χημικής διάβρωσης κ.ά. Εν συνεχεία, θα συζητηθούν τρόποι και μηχανισμοί για την παρακολούθηση (monitoring) των επιπτώσεων, καθώς και της πρόγνωσης των φαινομένων. Κατά το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα γίνει η καταγραφή των βασικών προτάσεων και μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσω της παρουσίασης βέλτιστων πρακτικών, επιτυχημένων λύσεων, της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών, τόσο από την Ελλάδα όσο και διεθνώς, στρατηγικών μετριασμού και προσαρμογής, καθώς και της εξέτασης του θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής πολιτικών και μέτρων για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα υιοθετηθούν κατά το πέρας της Διάσκεψης, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, θα αξιοποιηθούν καταλλήλως με στόχο να αποτελέσουν έναυσμα για την υιοθέτηση, σε συνεργασία με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, συναφούς Διακήρυξης, καθώς και συνεισφορά της χώρας μας στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δ.Μ.