Le Figaro: «Τα στολίδια της ελληνικής Αρχαιότητας διαβρώνονται υπό την επίδραση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής»
Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Figaro αναπαράγεται τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters με τον παραπάνω τίτλο. Στο σύντομο δημοσίευμα αναφέρεται:
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο ελληνικά μνημεία χιλιετιών- Όξινη βροχή, ατμοσφαιρική ρύπανση, εναλλαγή ανάμεσα σε περιόδους ξηρές και περιόδους έντονων βροχοπτώσεων… Τα μάρμαρα κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Άντεξαν 2000 χρόνια με ανέμους και πολέμους και απειλούνται τώρα από κλιματικές διαταραχές που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Την Τρίτη, στο πλαίσιο διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ελληνικά μνημεία κινδυνεύουν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν το μάρμαρο, ενώ οι ναοί και τα τείχη υφίστανται δομικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα (εναλλασσόμενες περίοδοι ξηρασίας και έντονης βροχής).
Αυτές οι ανησυχίες αφορούν κυρίως την Ακρόπολη, ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι ο βράχος της Ακρόπολης παραμένει δίχως αμφιβολία ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, ορισμένα σημάδια δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τα μνημεία.
«Οι δομές (της αρχαίας πόλης) υφίστανται μεγαλύτερη διάβρωση σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Μαρία Βλαζάκη.
Από τη δεκαετία του 1970, έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες για να προστατευθεί η Ακρόπολη. Αλλά, στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να διατηρηθούν. «Κάθε χρόνο, ο αριθμός των φακέλων αυξάνεται. (…) Αποδεσμεύουμε επιπλέον πόρους για την προστασία των αρχαίων πόλεων που δεν είχαν προβλήματα ως τώρα, αλλά και για την προστασία παράκτιων περιοχών», προσέθεσε η κα Βλαζάκη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών σημειώθηκαν πλημμύρες και θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές. (…) Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Χρήστος Ζερεφός εξήγησε στο Reuters ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει στα μνημεία της καλύτερη προστασία, αλλά και ένα σύστημα επιτήρησης, που θα πρέπει να εγγυάται μια καλύτερη προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Source : Le Figaro